ساختمان ضد انفجار از تکنولوژیهای جدید در صنعت ساختوساز محسوب میشود که توانسته توجه بسیاری را به خود جلب کند. این ساختمانها میتواند در آینده بسیار پرکاربرد بوده و از جان و مال اشخاص محافظت کند. در این سازهها هدف جلوگیری از انتشار گازهای مشتعل کننده و حفظ ساکنین و تجهیزات ساختمان از آسیبهای ناشی از آتش سوزی است. در واقع اجزای سازه ضد انفجار هر کدام مکانیزم خاصی در برابر آتش سوزی دارند که در ادامه شما را با هریک از این اجزا معرفی می کنیم.
سازه ضد انفجار چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
سازه ضد انفجار سازهای است که در آن اجزایی به کار گرفته میشود که از ایجاد آتش سوزی جلوگیری میکنند. در واقع این سازه ها به گونهای هستند که از ورود انفجار به داخل ساختمان جلوگیری میکنند. از جمله ویژگیهای این نوع سازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- داشتن مقاومت در برابر اثرات مختلف.
- ضخامت قابل قبول ترکیب ریخته گری در سازه.
- اندازه حفرهها باید استاندارد لازم را داشته باشد.
- فاصله میان قسمتها مختلف افزایش یابد.
- کاهش بار بر روی اجزای محدود.
عملکرد سازه ضد انفجار
هنگامی که انفجاری رخ میدهد. موج ضربهای از هوا آزاد میشود. موج ضربهای از هوای بسیار متراکمی تشکیل شده که سرعت آن بسیار زیاد است و از منبع انفجار به صورت کروی و خیلی سریع خارج میشود. در نتیجه سازههای ضد انفجار نظیر دیوار ضد انفجار، بتن ضد انفجار و … به وجود آمدند. یکی از موادی که برای مقاوم سازی سازهها در برابر انفجار از آن استفاده میشود الیاف FRP است. این الیاف موجب میشوند تغیرشکلهای سازه، اثرات تخریبی و کرنشها در سازههای بتنی به طور قابل چشمگیری کاهش یابند. FRP به گونهای عمل میکند که تنش موجود در میلگردها را کاهش میدهد و اجازه جاری شدن به آنها نمیدهد. الیاف مختلفی در این زمینه کاربرد دارد که از جمله آنها میتوان به الیاف کربن، آرامید و شیشه اشاره کرد که نسبت به سایرین از امتیازات بیشتری برخوردارند.
برای آشنایی با ضوابط مربوطه و تعیین تعداد ساعات لازم برای مقاوم سازی یک ساختمان با کاربری مشخص می توانید به مقاله «مقاوم سازی ساختمان و سازه اسکلت فلزی در برابر حریق» مراجعه کنید.
نانوفوم در ساختمان ضد انفجار
یکی از موادی که در ساختمان ضد انفجار به کار میرود نانوفوم است. علاوه بر حفاظت در برابر انفجار نانوفوم مقاومت تیر، ستون و دیوارها را نیز افزایش میدهد. ساختار نانوفوم ها به گونهای است که توانایی جذب ضربات انفجار را دارد و میتواند انرژی ناشی از امواج انفجار را با پراکنده کردن در اطراف بیخطر کند.
دیوار ضد انفجار چیست؟
یکی از بهترین المانهای ضد انفجار در ساختمانها دیوار ضد انفجار است. این دیوارها از خاصیت آیرودینامیک برخوردار بوده و بارهای انفجاری که در پشت به آنها برخورد میکند را به شکلی ایمنی منحرف میکنند. همچنین لازم است علاوه بر خنثی کردن امواج انفجار از ایجاد جرقه نیز جلوگیری شود که برای این منظور از روشهایی مانند هوای فشرده، جلوگیری از نفوذ گازی که قابل اشتعال است به درون تجهیزات و غوطه وری در روغن استفاده میکنند.
بتن ضد انفجار
بتن ضد انفجار در واقع از الیاف پلیمری به همراه آب، سیمان و سنگدانه تهیه میشود. الیاف پلیمری موجب می-شوند که مقاومت کششی و پیوستگی افزایش یافته و بتن نرمی داشته باشیم. در این نوع بتن نوع الیاف و اندازه آنها میتواند در ویژگیهای ذکر شده موثر باشد و با توجه به این دو پارامتر از الیافی مانند فلز، شیشه و یا گاهی پلی پروپیلن در بتن ضد انفجار استفاده میشود. بتن الیافی کاربرد بسیاری در بنادر، اتوبانها، یاردهای ساحلی و … دارد.
درب ضد انفجار
کی دیگر از اجزایی که میتواند برای یک سازه ضد انفجار کاربرد داشته باشد درب ضد انفجار است. درب ضد انفجار معمولا برای محیطهایی که مواد منفجره در آنها به کار میرود و احتمال انفجار زیاد است به کار میرود. دربهای ضد انفجار از جنس فولاد بوده و بسیار مقاوم هستند به گونهای که امواج انفجار و هوای متراکم شده را ترکیب میکنند. هنگام انفجار این دربها مکانیزم لولا و قفل دارند و اجازه ورود انفجار به داخل را نمیدهد. به این ترتیب درب ضد انفجار برای حفاظت از افراد و تجهیزاتی که در محیط هستند کارآمد است.
مزایای ساختمان ضد انفجار
- سازههای ضد انفجار باتکنولوژی جدید ساخته شدهاند و از جان و مال ساکنین در برابر انواع انفجار محافظت میکنند.
- این سازهها میتوانند مدت زیادی در برابر آتش سوزی دوام بیاورند و از ورود آتش بیرون به داخل ساختمان جلوگیری مینمایند.
- استفاده از اجزای ضد انفجار در سازه از ایجاد حوادث جلوگیری میکند.
اگر علاقه بیشتری به آگاهی در مورد این سازهها دارید میتوانید کتاب طراحی سازههای مقاوم در برابر انفجار از شاپور طاحونی را مطالعه کنید.
ایران پروف مجری سازههای ضد انفجار
ایران پروف یکی از شرکتهایی است که در زمینه تولید اجرای ساختمان ضد انفجار فعالیت میکند. این شرکت شرایطی را فراهم کرده است تا بتوانید از خدمات مشاورهای آن استفاده نمایید. همچنین ایران پروف از شرکتهای فعال در اجرای پوشش ضد حریق ساختمان است که میتوانید برای پرژههای خود از این شرکت کمک بگیرید.
ایران پروف؛ مشاور و مجری پوشش ضد حریق
ایران پروف با بهره گیری از جمعی از مهندسین آتش زبده، آماده ارائه خدمات مشاوره و اجرای پوششهای ضد حریق است. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.
02188372400 09105677637 دریافت قیمت و دیتاشیت