توجه به ایمنسازی خانهها یکی از عوامل مهمی است که هر شخصی باید آن را در نظر داشته باشد. امروزه، ایمنسازی ساختمانها و خانهها در برابر آتشسوزی امر بسیار مهمی است. حریق و یا همان آتشسوزی یکی از رایجترین حوادثی است که سالانه در تعداد بسیار زیادی از خانهها، آپارتمانها و دیگر مکانها رخ میدهد. این حادثه بسیار خطرآفرین بوده و در موارد بسیاری، جان افراد کثیری را گرفته است. همانطور که میدانید آتشسوزی در برجهای بلند و آسمانخراشها، بسیار خطرناکتر و خسارتبارتر از مکانهای دیگر است؛ زیرا تعداد افرادی که در این آتشسوزی دچار صدمه میشوند، بسیار بیشتر است.
به هر حال آتشسوزی یکی از خطراتی است که ممکن است برای هر خانه و مکانی، به دلیل نداشتن ایمنی کافی و یا یک سهلانگاری کوچک رخ دهد. بنابراین، به منظور پیشگیری از آتش سوزی در خانه و جلوگیری از بروز چنین مشکل خطرآفرینی، تمهیداتی را انجام میدهند. داشتن آمادگی روبهرو شدن با آتشسوزی و رعایت اصول ایمنی میتواند تا حد بسیار زیادی از به وجود آمدن خسارتهای سنگین و جبرانناپذیر جلوگیری کند. در این مقاله با معرفی ۱۱ نکته لازم و ضروری جهت پیشگیری از آتش سوزی در خانه، همراه شما هستیم.
-
نصب سنسورهای حساس به دود
برای ایمنی خانه در برابر حریق، لازم است سنسورهای حساس به دود نصب شود. این سنسورها در هنگام وجود دود در خانه هشدار میدهند و پیش از آن که خطر جدیتری رخ دهد، شما را آگاه میسازد.
بنابراین لازم است هر فردی برای اطمینان بیشتر و جلوگیری از حوادث غیرمترقبه، در خانه خود از این امکانات استفاده کند. این سنسورها به شکل ماهانه باید مورد تست قرار بگیرند تا از عملکرد صحیح آنها اطمینان پیدا کرد. در هنگام نصب این سنسور، حتما دقت کنید که صدای هشدار آن را بتوانید از داخل اتاقها نیز بشنوید. چنانچه این دستگاه با باطری کار میکند، بایستی باطری آن را به طور مرتب چک کنید و در صورت تمام شدن بلافاصله آن را تعویض نمایید.
-
توجه کافی به لوازم خانه
قرارگیری نادرست برخی از لوازم خانه میتواند امکان رخ دادن آتشسوزی را بیشتر کنند و خطرساز شوند. جایگاه هرکدام از وسایل خانه، به خصوص لوازم آشپزخانه، باید با وسواس زیادی انتخاب شود. از جمله این وسایل مهم که به هیچوجه نباید در کنار پنجره قرار بگیرد، گاز است.
با توجه به آمارهای جهانی از آتشسوزیها، نصف بیشتری از آتشسوزیها از آشپزخانه شروع میشود و به سرعت به قسمتهای مختلف خانه میرسد. لذا کوچکترین بیاحتیاطی در محیط آشپزخانه، میتواند سرآغاز یک آتشسوزی بزرگ و جبران ناپذیر باشد. بنابراین برای برقراری ایمنی در خانه، بهتر است با دقت بالایی لوازم منزل را چیدمان کنید.
-
رعایت اصول ایمنی در اتاق خواب
هرکدام از بخشهای خانه نیازمند رعایت اصول ایمنی هستند که به منظور پیشگیری از آتش سوزی در خانه باید به آنها توجه کرد. فرش، تشک و دیگر وسایل اتاقخواب، باید بسیار آگاهانه انتخاب شوند.
لازم است بدانید که وسایل اتاقخواب نباید از الیاف اشتعالپذیری تهیه شده باشند که نسبت به دما و حرارت به سرعت از خود واکنش نشان دهند. جهت حفظ ایمنی بیشتر در اتاقخواب موارد زیر را رعایت کنید.
بیشتر بخوانید : ضخامت پوشش ضد حریق چگونه محاسبه میشود؟
- تختخواب هرگز محل مناسبی برای کشیدن سیگار نیست. سیگارکشیدن در تختخواب امکان دارد موجب آتشسوزی ناگهانی شود.
- برای سیستم گرمایشی اتاقخواب سعی کنید از بخاری مناسبی استفاده کنید. چککردن لولههای بخاری امر بسیار مهمی است که نباید از آنها غافل شوید. حتما مطمئن شوید که دود بخار از طریق لوله موبوطه به بیرون انتقال مییابد.
- بخاریهای دیواری علاوه بر اینکه موجب آتشسوزی میشوند، امکان دارند که با نشست دود سبب افتادن اتفاقات ناگوارتری شوند.
- حفظ ایمنی لازم در اتاق نشیمن
از کیفیت رنگ دیوارها و یا کاغذدیواریهای خانه خود چه میدانید؟ آیا میدانید که به بخشهای مختلف خانه، به خصوص اتاق نشیمن، در قسمت قرارگیری شومینه و بخاری بایستی توجه بسیار زیادی داشته باشید؟ کاغذ و یا رنگی که برای دیوارهای خانه خود استفاده میکنید نباید نسبت به گرما و حرارت واکنش نشان دهند. همچنین اگر از شومینه استفاده میکنید، بهتر است جلوی آن را با حفاظی مناسب بپوشانید تا از پرتاب جرقههای آتش به بیرون جلوگیری کنید. هرگز مواد و اجسام اشتعالزا همانند لباس، کاغذ و … را در نزدیکی بخاری و یا شومینه قرار ندهید، اینطور اجسام با کمی حرارت به سرعت آتش گرفته و خطرات جبرانناپذیری را در پی دارند. - چک کردن نبود مونوکسید کربن در خانه
جهت حفظ ایمنی خانه در برابر حریق باید نسبت به جلوگیری از نشت مونوکسیدکربن در خانه کارهای لازمه را انجام دهید. وجود این گاز در خانه بسیار خطرناک است. مونوکسیدکربن ،گازی بیرنگ و بدون بو است که ناشی از سوختن مواد کربنی است.
زمانی که درحال استفاده از شومینه هستید و یا مشغول پخت غذا روی اجاقگاز هستید، خطر مسمومیت با مونوکسیدکربن و آتشسوزی بسیار بیشتر میشود. جهت پیشگیری از آتش سوزی در خانه، لازم است که از سنسورهای دوگانه استفاده کنید، تا بتوانید میزان دیاکسیدکربن و مقدار دود را در فضا تشخیص دهید. - داشتن مواد اشتعالزا در بعضی از خاک گلدانها
شاید تا به حال این را نمیدانستید که بعضی از خاکها و کودهایی که در گلدان خود استفاده میکنید، حاوی مواد اشتعالزا هستند و نسبت به نور خورشید و حرارت واکنش نشان میدهند. به یاد داشته باشید که هرگز سیگار خود را در خاک گلدان خاموش نکنید. لوازم اضافی که مربوط به گیاهانتان میشود را در جای خنک و خشک نگهداری کنید. همچنین مواد اشتعالزا همانند بنزین و رنگ را در ظروف اصلی خود نگهداری نمایید. - برطرفسازی نقصهای اتصالات برقی
یکی از اصلیترین دلایل آتشسوزی در خانه، نواقص موجود در اتصالات لوازمبرقی و نیز ایجاد مشکل در کنتورهای برق است. با چککردن به موقع اتصالات برقی و رفع نقصهای آن، میتوانید احتمال آتشسوزی در منزل را به حداقل برسانید و جلوی بسیاری از خسارتها را بگیرید.
دودکش پاک نشده، اتصالی سیمهای وسایلبرقی، استفاده از لوازمبرقی در ساعاتی که اوج مصرف است، همه و همه مواردی هستند که بسیار خطرآفرین بوده و آتشسوزیهای بیشماری را به وجود میآورند. - رعایت اصول ایمنی لازم جهت جلوگیری از آتش سوزی در خانه
رعایت برخی اقدامات ایمنی هرچند کوچک میتواند بسیار با ارزش باشد و در جلوگیری از آتش سوزی در خانه نقش بسیار موثری داشته باشد. در ادامه مواردی را برای شما بازگو خواهیم کرد که با رعایت آنها میتوانید از بروز آتشسوزیها جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید : انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک و کاربرد آنها
- سعی کنید شمعها را در جایگاه مخصوص به خود نگهداری و روشن نمایید. فراموش نکنید که در هنگام خواب و یا هنگام خروج از خانه، حتما آنها را خاموش کرده باشید.
- در مجاورت اشیاء و لوازم اشتعالزا همانند پتو و حوله هرگز شمع روشن نکنید.
- هرگز داخل خانه سیگار نکشید. برای این کار بهتر است داخل بالکن، حیاط و یا لب پنجره بروید تا دودها به خوبی خارج شوند.
- سیگارتان را در مجاورت مواد اشتعالزا خاموش نکنید.
- کابلهای برق قدیمی و آسیبدیده را به شکل اصولی تعویض کنید.
- از در دست قرار دادن وسایل آتشزا مانند کبریت و فندک برای کودکان خودداری کنید.
- بسیاری از لوازم موجود در خانه، اغلب قابل اشتعال هستند و برای پیشگیری از بروز مشکل، بهتر است آنها را دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید.
- بهتر است تمامی وسایل گرمایشی خانه را سالانه چک کنید تا به طور صحیح عمل کنند.
- اسناد و مدارک مهم را در مجاورت مواد اشتعالزا قرار ندهید. سعی کنید از هرکدام از آنها، حداقل یک کپی آماده داشته باشید.
- به کودکان بیاموزید که پس از وقوع آتشسوزی بلافاصله با شماره ۱۲۵ تماس بگیرند.
- آموزش دورههای امداد و نجات
این که بدانید در زمان وقوع حادثه در خانه چه کارهایی باید انجام دهید، میتواند در پیشگیری از آتش سوزی در خانه به شما کمک کرده، تا حد زیادی از استرس شما را در زمان وقوع، کم کرده و موجب شود که در آن لحظه بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید. گذراندن دورههای آموزش امداد و نجات، این امکان را به شما میدهد که بتوانید تا حد بسیار زیادی خسارتهای جانی و مالی ناشی از آتشسوزی را کاهش دهید.
ازجمله اقداماتی که در این دورهها میآموزید، آموزش کمکهای اولیه جهت نجات از سوختن و خفگی، چگونگی برخورد با مصدومین، کار با کپسول آتشنشانی، راههای فرار از آتش و … است.
آموزش نکات ایمنی به کودکان
کودکان ما بسیار کنجکاو، ماجراجو و البته باهوش هستند که دوست دارند سر از هرکاری دربیاورند. جهت حفظ ایمنی خانه در برابر آتش، میتوانید با چند آموزش بسیار ساده و روان، آنها را از عوامل آتشزا دور کرده و از ایجاد آتشسوزی جلوگیری نمود.
اگر در خانه کودک خردسال دارید، بهتر است اقدامات زیر را به آنها آموزش داده تا بتوان از ایجاد خسارتهای سنگین و جبرانناپذیر در خانه جلوگیری کرد.
- مواد اشتعالزا همانند کبریت، فندک و اسپری را از دسترس آنها خارج کنید.
- به آنها بیاموزید که وسایل برقی همانند اتو، چایساز و هر وسیله برقی دیگری که در خانه دارید، وسیله بازی آنها نیستند و هرگز نباید به سراغ آنها بروند.
- حتما شمارههای اضطراری پلیس، آتشنشانی، اورژانس و امداد و نجات را به آنها بیاموزید تا در مواقع لزوم با آنها تماس بگیرند.
- خاموشکردن وسایل آتش گرفته
وسایلهای برقی که اغلب بوی سوختگی میدهند و صداهای غیرعادی از خود تولید میکنند، در آستانه سوختن و آتشگرفتن هستند. بنابراین باید یا آنها را تعمیر نموده و یا به طور کلی آن را تعویض نمایید.
اما چنانچه نتوانستید به موقع این مشکلات را شناسایی کنید و وسیله برقی شما در حین استفاده آتش گرفت، بهتر است آن را با پتوی نمناک، نمک، شن و یا دیگر تجهیزات موجود و تاثیرگذار در اطفا حریق خاموش کنید.
نکات لازم و ضروری جهت حفظ ایمنی در آشپزخانه
همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، محل شروع بیشتر آتشسوزیهای منازل، آشپزخانه است. باتوجه به این موضوع، بهتر است به نکات گفته شده در قسمت زیر بسیار دقت نمایید تا احتمال خطر آتشسوزی برای شما کاهش یابد.
- هرگز وسایلی همچون بشقاب داغ را در نزدیکی مواد شیمیایی قابل اشتعال نگذارید.
- اجاقگاز را در محلی قرار دهید که از لوازم قابل اشتعال همانند حوله، پرده، دستگیره و … فاصله داشته باشد و در تماس نباشد.
- داشتن یک کپسول آتشنشانی در منزل، علیالخصوص آشپزخانه، امری بسیار ضروری است.
- در هنگام خروج از خانه و آشپزخانه، دقت کنید که حتما شعلههای گاز را خاموش کرده باشید.
- از نداشتن مشکل اتصالی لوازم برقی آشپزخانه همانند قهوهساز، توستر و … اطمینان حاصل کنید. بیشتر خطرات آتشسوزی ناشی از بروز اتصالات نابهسامان است.
- دقت داشته باشید که دستگیرههای قابلمه را طوری نگذارید که شعلههای گاز به آنها برسد.
- چنانچه علت ایجاد آتشسوزی روغن بود، به هیچ وجه روی آن آب نریزید.
- با لباسهای آستین بلند، به سراغ گاز نروید.
- فضای لازم و کافی در پشت اجاق گاز و یخچال فراهم کنید.
- لوازم برقی را در مجاورت رطوبت و آب قرار ندهید.
سخن پایانی
آتشسوزی، یکی از حوادثی است که سالانه در خانههای کوچک و بزرگ، به دلایل مختلفی همانند اتصالی کابلهای برق، نشت گاز، سوختن غذا و… رخ میدهد و خسارات جبران ناپذیری را به بار میآورد.
جهت پیشگیری از آتش سوزی در خانه، تنها باید به چند نکته ساده اما ارزشمند عمل نمایید تا بتوانید حوادث و خسارات را از خود دور کنید. با توجه به نکات گفته شده در قسمت قبل، برای کاهش خطر آتشسوزی باید نکات گفته شده را رعایت کنید. برای بالا بردن ایمنی خانه در برابر آتش بهتر است که تمامی خانهها در برابر آتشسوزی بیمه شوند.
امروزه در تمامی خانهها، وجود یک کپسول آتشنشانی لازم و ضروری است. اما چنانچه هنوز آن را تهیه نکردهاید، بهتر است هرچه سریعتر اقدام به تهیه آن کنید. در این مقاله ۱۱ نکته ارزشمند و طلایی را در رابطه با پیشگیری از آتش سوزی در خانه، برای شما بازگو کردیم. امید است با رعایت موارد گفته شده همیشه در سلامت کامل باشید و با خطر آتشسوزی مواجه نشوید.
ایران پروف؛ مشاور و مجری پوشش ضد حریق ایران پروف با بهره گیری از جمعی از مهندسین آتش زبده، آماده ارائه خدمات مشاوره و اجرای پوششهای ضد حریق است. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.