درب‌ ضد حریق چیست؟ + ویژگی‌ها و مزایای درب ضد حریق

درب ضد حریق چیست | ایران پروف

آتش سوزی معمولاً به صورت ناگهانی آغاز می‌شود و شعله‌های آن و دود ناشی از حریق به سرعت در سرتاسر محیط حادثه پخش می‌شوند. با پیشرفت علم و صنعت، ابزارهای مختلفی جهت بالا بردن زمان انتشار و افزایش مقاومت ساختمان‌ها در برابر حریق ساخته شده‌اند، که می‌توانند تا حدودی یاری دهنده باشند؛ یکی از این ابزارها، درب ضد حریق است. در این مقاله به بیان این که درب ضد حریق چیست و چه مزایایی دارد خواهیم پرداخت.

درب ضد حریق چیست؟

در پاسخ به این سؤال می‌توانیم به سادگی بگوییم که درب ضد حریق، از موانع انتشار آتش است. این درب‌ها از جنس فولاد هستند و از لایه‌های مختلفی تشکیل شده‌اند. درب ضد حریق علاوه‌بر این که مانع عبور آتش می‌شود، از عبور دود نیز جلوگیری می‌کند. این درب‌ها توانایی تحمل صددرصدی حرارت را تا ۲ ساعت دارند و به دلیل به کار رفتن عایق‌های نسوز در آن‌ها تا ۴ ساعت نیز در برابر عبور آتش از خود مقاومت نشان می‌دهند.

دلیل استفاده از درب‌ ضد حریق چیست؟

کاملاً مشخص است که از این درها به چه دلیل استفاده می‌شود. درواقع هدف استفاده از درب‌های ضد حریق، خریدن زمان تا رسیدن نیروهای آتش نشانی است. همچنین این زمان به افراد محبوس در ساختمان کمک می‌کند تا وقت بیشتری برای خروج داشته باشند.

ویژگی درب‌های ضد حریق

در چه مواردی از درب ضد حریق استفاده می‌شود؟

حال که دیده درب ضد حریق چیست، باید بدانیم که از این درب‌ها در چه مواردی استفاده می‌شود. بیشتر مکان‎‌هایی که با درب ضد حریق ایمن می‌شوند را بیمارستان‌ها، نیروگاه‌ها و انبارها تشکیل می‌دهند؛ اما در هتل‌ها و ساختمان‌های مسکونی نیز مورد استفاده دارند. درب ضد حریق معمولاً در پاگرد پله‌ها و در مسیر خروج اضطراری نصب می‌شود.

بیشتر بخوانید : راهنمای استفاده از کپسول آتش نشانی

ویژگی درب‌های ضد حریق

  • این درب‌ها از طرف سازمان آتش نشانی به عنوان یک ابزار خوب جهت جلوگیری از آتش تأیید شده‌اند. بنابراین اولین ویژگی به این مورد تعلق می‌گیرد که آنچه در پاسخ به درب ضد حریق چیست گفتیم و کارایی لازم را دارند.
  • توانایی تحمل ۱۲۰۰ درجه گرما به صورت قطعی تا ۲ ساعت برای این درب‌ها تأیید شده است.
  • هیچگونه دودی از این درب‌ها عبور نمی‌کند، بنابراین افراد محبوس بدون این که آسیب ریوی ببینند می‌تواند به دنبال راه خروج باشند.
  • موارد سازنده درب ضد حریق بازگشت پذیر است و محیط زیست را آلوده نمی‌کند.
  • این درب‌ها می‌توانند در ابعاد مختلف به‌صورت سفارشی ساخته شوند، بنابراین در هر مکانی قابلیت اجرا دارند.
  • در اطراف چهارچوب درب ضد حریق، از نوارهای پلاستیکی نسوز استفاده شده است، تا در مجاورت گرما منبسط شده تا از عبور دود و آتش جلوگیری شود.
  • هر دربی که به سفارش مشتری ساخته می‌شود، دارای یک دفترچه است که تأییدیه فنی در قالب ویژگی‌های درب در آن ذکر شده است. این تأییدیه شامل مدرک نهایی انجام آزمایش نیز است.
  • درب‌ها ممکن است دستی یا خودکار باشند. این مورد به صلاح دید کارشناسان و با در نظر گرفتن نیاز ساختمان مشخص می‌شود.
  • سطح روی این درها با استفاده از رنگ‌های کوره‌ای پوشیده می‌شود.

مزایای استفاده از درب ضد حریق چیست؟

بزرگترین مزیتی که همزمان هدف از تولید درب ضد حریق نیز هست، عملکرد اصلی آن، یعنی ممانعت از عبور حریق است. تصور کنید در یک انبار کالا آتش سوزی رخ دهد، در چنین زمانی اگر سازه ساختمان و درب‌هایی که انبار می‌رسند ضد حریق نباشند، آسیب مالی بسیار زیادی به صاحبان کالاها وارد خواهد شد. حال اگر چنین حادثه‌ای در یک مجتمع مسکونی یا مدرسه رخ دهد چه؟ مسلماً جبرانی برای آسیب‌های جسمی ناشی از آتش وجود ندارد. بنابراین به افرادی که قصد شروع ساختمان سازی‌های بزرگ یا بازسازی بناهایی مانند هتل و مدرسه را دارند، توصیه می‌شود بلند مدت فکر کنند و برای ایجاد شرایط ایمن نیز برنامه‌ای داشته باشند.

علاوه‌بر این، می‌توانیم برخی از ویژگی‌های درب ضد حریق را به عنوان مزایای فنی آن بیان کنیم:

  • عدم محدودیت در اندازه درب‌ها
  • لزوم داشتن تأییدیه از مراجع معتبر و سازمان آتش نشانی
  • امکان ساخت در از متریال‌های غیر از فولاد مانند شیشه و چوب
  • تحمل دمای بالا که در آتش سوزی‌های گسترده به دلیل طولانی شدن زمان اطفای حریق کارآمد است.

بیشتر بخوانید : معرفی تجهیزات آتش نشانی و کاربرد آن‌ها

نصب درب ضد حریق

این مورد به عهده کارشناسان و متخصصان مجموعه سازنده است و اگر همه شرایط فراهم باشد در کوتاه‌ترین زمان ممکن این کار صورت می‌گیرد. اما خوب است نکاتی را در این خصوص بدانید.

  • در وهله اول، متخصص باید تأیید کند که دیوار مورد نظر استحکام کافی را دارد یا خیر. اگر چنین نباشد، باید با استفاده از مصالح ساختمانی دیوار تقویت شود.
  • سپس باید بسته به اندازه قاب دری که سفارش دادید، چهارچوب مخصوص در سر جای خود نصب شود. به این کار نصب زیرسازی نیز گفته می‌شود.
  • پس از آن درب در جای خود نصب شده و متخصص آن را تنظیم یا به اصطلاح تخصصی رگلاژ می‌کند. این درب‌ها دارای آرام بند هستند متخصص براساس وزن درب، آن را به گونه‌ای تنظیم می‌کند که آرام بند قادر به کنترل در باشد و دچار اشکال نشود.
  • در نهایت هم فضای خالی اطراف چهارچوب در با فوم یا پلاستیک نسوز پر می‌شود تا خاصیت عایق بودن آن به حداکثر برسد.

به یاد داشته باشید که تنها شرکت‌هایی که تأییدیه سازمان آتش نشانی را دریافت کرده‌اند اجازه نصب درب را دارند. بنابراین از همان شرکتی که درب را تهیه کرده‌اید متخصصان نصب را بخواهید. چنانچه فرد دیگری این کار را انجام دهد، برای دریافت تأییدیه فنی سازمان آتش نشانی به مشکل بر خواهید خورد.

سخن پایانی

آتش سوزی از جمله حوادثی است که درصد جبران خسارات آن بسیار پایین است. ضمن این که اگر محل آتش سوزی وسیع باشد یا با انفجار همراه باشد، مشکل دوچندان خواهد شد. بنابراین بهتر است از ابزار پیشگیری در ساختمان‌ها استفاده کنیم. سیستم اعلام و اطفای حریق، وجود مسیر خروج اضطراری و ایمن کردن آن با درب ضد حریق، از جمله اقداماتی است که می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. در این مطلب بررسی کردیم که درب ضد حریق چیست و چرا استفاده از آن‌ها برای ساختمان‌های مختلف ضروری است؟ در اماکنی مانند بیمارستان که خارج کردن ساکنان از آن بسیار دشوار است، باید تا جای ممکن از این ابزارهای پیشگیرانه استفاده شود. البته این درب‌ها زمانی به حداکثر کارایی خود می‌رسند که سازه در برابر حریق مقاوم شده باشد.

ایران پروف؛ مشاور و مجری پوشش ضد حریق

ایران پروف با بهره گیری از جمعی از مهندسین آتش زبده، آماده ارائه خدمات مشاوره و اجرای پوشش‌های ضد حریق است. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

02188372400 09105677637 دریافت قیمت و دیتاشیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *