آتش سوزیهای ساختمانهای بلند دارای ویژگیهای بسیاری مانند تنوع شدت، عوامل، روشهای مختلف گسترش آتش سوزی، دشواری فعالیتهای تخلیه و صرفهجویی در زمان و غیره را دارد. بنابراین ایجاد سیستم ایمنی و اعلام حریق در ساختمان بلند در برابر آتش سوزی و اقدامات متقابل از “انسان – ماشین – محیط ” از اهمیت زیادی برخوردار است. فناوری (سخت افزار) و مدیریت (نرم افزار) که تأثیر هدایت و هماهنگی مدیریت به فناوری، با مدیریت به عنوان رئوس مطالب و فناوری به عنوان روش برجسته ایجاد و بهبود سیستم صرفهجویی، تقویت میشود.
با توسعه اقتصاد شهری، ساختمانهای بلند بیشتر میشوند. به دلیل تراکم جمعیت و قیمت زمین امروزه در کشور ما ساختمانهای بلند به سمت مدرن سازی و به حداکثر رساندن و چند کاربردی بودن ساختمانها پرداختهاند، بنابراین خاموش کردن آتش از خارج و تخلیه ساختمانها دشوارتر میشود. در این حالت است که سیستم اعلام حریق در مجتمع های ساختمانی بزرگ اهمیت پیدا میکند.
با توجه به طبقات بلند، عملکردهای پیچیده و دستگاههای متنوع، در ساختوسازهای معمولی انجام میشود. البته این امر به راحتی باعث خسارات اقتصادی و تصادفات ناشی از تلفات انسانی میشود. آمارهای وزارت امنیت عمومی نشان می دهد که آتش سوزی در جامعه شهری ما سال به سال افزایش مییابد، به ویژه آتش سوزی در ساختمان های بلند که نسبت زیادی را اشغال میکنند فاجعههای آتش سوزی در ساختمانهای بلند است.
در طی دهههای ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ آتش سوزیها نسبتاً شدید شدند، سپس در دهه ۱۹۹۰ کمی کمتر نسبت به دهه قبل شد، اما در سالهای اخیر، این روند باز هم روند صعودی را نشان میدهد. در نتیجه باید سیستم اطفای حریق در ساختمان بلند و سیستم اعلام حریق در ساختمان بلند وجود داشته باشد.
ویژگی های ساختمان های بلند
ساختمانهای بلند سه ویژگی دارند:
۱ – ساختار ساختمانی بعضی از ساختمانها پیچیده است (ارتفاع زیاد ساختمان، طبقات زیاد و پدیوم)
۲ – عملکردها پیچیده و تراکم جمعیت در ساختمانها زیاد است (عملکردهای گستردهای از جمله ساختمانهای مسکونی، هتلها، ساختمانهای اداری، فروشگاههای بزرگ و غیره )
۳ – ساختمان به گونهای قرار دارد که آتش سوزی چند برابر است و بار آتش نیز زیاد است ( تزئینی قابل احتراق )
مواردی مانند سقف همچنین پارچه دیواری که از جنس پلاستیک است، کاغذ دیواری، پردهها و غیره از مواد قابل احتراق است. یکی دیگر از دلایلی که ساختمانهای بزرگ باید پوشش ضد حریق داشته باشند دارا بودن پلههای زیاد، شافت کابلها، شاخه لوله، شافت آسانسور و معابر هوا و … است؛ بیشتر شافتها به صورت عمودی قرار میگیرند و در صورتی که به طور دقیق تنظیم نشده باشند تبدیل به دودکشهای بتنی خواهند شد؛ به همین سبب باعث گسترش آتش میشوند. این اتفاق به خصوص درهتلهای بزرگ، ساختمانهای اداری، کتابخانهها، ساختمانهای بزرگ مسکونی و ساختمانهای بلند دیگر صورت میگیرد و باعث احتراق میشوند. بنابراین بودن سیستم اعلام حریق در ساختمان بلند و سیستم اطفای حریق در ساختمان بلند بسیار ضروری است. پیشنهاد ما به شما استفاده از سیستم اطفای حریق در ساختمان بلند برای جلوگیری بیشتر از حریق است.
بیشتر بخوانید: آیا اجرای پوشش ضد حریق بر عرشه های فولادی لازم است؟
پوشش ضد حریق و اثر آن در اطفاء حریق
استفاده از پوشش ضد حریق نیز مهم است زیرا که از ریزش ساختمانها تا زمان رسیدن آتشنشانها به مکان مورد نظر جلوگیری میکند. شاید فکر کنید که ممکن است این پوشش ضد حریق فقط چند دقیقه از تخریب ساختمان جلوگیری کند؛ اما لازم به ذکر است که حتی همین چند دقیقه باعث نجات جان افرادی تا به حال شده است. پوششهای ضد حریق در مکانهایی از جمله ساختمانهای مسکونی با تعداد واحدهای قابل توجه، ساختمانهای تجاری و پاساژها، سقف و دیوار تونلها، سازههای دریایی مانند سکوهای نفتی و کشتیها، واحدهای تولیدی و کارخانهها، انبارهای بزرگ نگهداری اجناس، پالایشگاههای نفت، گاز و پتروشیمی، سولههای صنعتی و غیره. درصد رخداد آتش سوزی در مکانهای ذکر شده نسبت به سایر مکانها بیشتر است.
مزیتهای اصلی استفاده از پوشش ضد حریق عبارت است از:
افزایش مقاومت سازههای داخلی، قدرت چسبندگی بالا، ترمیم آسان در صورت آسیب دیدن، عدم ایجاد گازهای سمی و خطرناک در برابر آتش، قابلیت اجرای آسان با سرعت بالا، مقاوم در برابر ضربه و زنگ زدن، عدم از بین بردن زیبایی ظاهری سازهها، مقاوم در برابر شرایط جوی، قابل اجرا روی سازههای جدید و قدیمی، مقاوم در برابر رشد باکتری، کپ و قارچها و … فراموش نکنید که در کنار پوشش ضد حریق ضروری است که سیستم اعلام حریق در ساختمان بلند نیز استفاده شود.
استاندارد ملی سیستم های اعلام و اطفای حریق در مجتمع های ساختمانی بزرگ
واضح است که هر دستگاهی استانداردهای خود را باید داشته باشد؛ سیستم اعلام حریق در ساختمان بلند و اطفا حریق نیز استانداردهایی دارد که ما در اینجا به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
استانداردهای سیستم اعلام حریق
- UL استاندارد
این استاندارد در زمینه بهداشت محیط، تضمین کیفیت آبهای شرب و پاک و ارزیابی آنها را برعهده دارد.
- استاندارد سیستم اعلام حریق LPCB
این استاندارد برای پیشگیری از ضرورت متعلق به BRE Global Ltd است لازم به ذکر است که این اطلاعات در دسترس عموم قرار میگیرد.
- استاندارد سیستم اعلام حریق EVPU
این استاندارد برای کنترل محصولات الکترونوری مدنی و تجهیزات امنیتی در لوازم جانبی است. لوازم جانبی از جمله کابل ها،GPS, DMC, LRFبالابرها و همچنین سیستمهای لرزهای.
- استاندارد سیستم اعلام حریق EN-54
این استاندارد یک استاندارد اجباری است برای سیستمهای اعلام حریق و آتش نشانیها. این استاندارد ملزومات، واجبات و آزمایشهای لازم را برای همه مؤلفههای تشخیص آتش سوزی و سیستم اعلام حریق مشخص خواهد کرد. این استاندارد در سرتاسر جهان به رسمیت شناخته شده است.
- استاندارد NFPA72
این استاندارد مواردی از جمله عملکرد، نصب، مکان، کاربرد، بازرسی، نگهداری و آزمایش سیستم های اعلام حریق را مورد بررسی قرار میدهند همچنین نظارت بر سیستم های اعلام حریق را به عهده دارد و سیستمهای اعلام خطر اضطراری عمومی و تجهیزات هشدار آتش و سیستمهای ارتباطی اضطراری و مؤلفههای آنها را کنترل میکند. به منظور پیشگیری از آتش سوزی مهم و حائز اهمیت است که از سیستم اعلام حریق و سیستم اطفای حریق در ساختمان بلند استفاده نمود.
بیشتر بخوانید: ضخامت پوشش ضد حریق چگونه محاسبه می شود؟
سخن پایانی
با گسترش شهرها و ساخته شدن ساختمانهای بلند برخی از موارد بیش از پیش اهمیت پیدا میکنند. یکی از این موارد سیستم اطفای حریق در ساختمانهای بلند است. آتشسوزی یکی از اتفاقات رایج در این ساختمانها است که البته خسارات زیادی را به دنبال میآورد. به همین دلیل سیستم اعلام حریق در ساختمانهای بلند یکی از موارد ضروری است که باید هنگام ساخت سازه اعمال شود.
ایران پروف؛ مشاور و مجری پوشش ضد حریق ایران پروف با بهره گیری از جمعی از مهندسین آتش زبده، آماده ارائه خدمات مشاوره و اجرای پوششهای ضد حریق است. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.