طبقه بندی مکان‌ها با توجه به خطر حریق و وقوع آتش‌سوزی در آن‌ها

طبقه بندی مکان‌ها با توجه به خطر حریق

ایمنی در برابر آتش سوزی تنها یکی از موارد ایمنی است که با مدیریت خطر، جراحت یا مرگ برای کارکنان یا مردم را به حداقل می‌رسانیم. برخلاف بسیاری از نگرانی‌های ایمنی دیگر، آتش سوزی می‌تواند تعداد زیادی از افراد را به سرعت زخمی کند یا از بین ببرد. بنابراین باید تمامی مکان‌ها را مورد بررسی قرار دهیم و آنها را بشناسیم که در صورت رخ دادن آتش سوزی بتوانیم هم جان خود و هم جان عزیزان خود را نجات دهیم. ما برای شما طبقه‌بندی مکان‌ها با توجه به خطر حریق را خواهیم گفت.

طبقه بندی مکان‌ها با توجه به خطر حریق

تقسیم بندی مکان ها با توجه به خطر حریق در آن‌ها در گروه‌های زیر دسته‌بندی می‌شود:

  • مکان های کم خطر

بعضی از مکان‌ها مواد قابل اشتغال کم‌تری دارند و در صورت وقوع آتش سوزی حرارت کم‌تری تولید خواهد شد. شما می‌توانید با آب حریق را خاموش کنید. اما لازم به ذکر است که این به معنای خطرناک نبودن آتش سوزی نیست! همچنان این آتش سوزی برای سلامت شما یک تهدید است. در تقسیم‌بندی مکان‌ها از نظر خطر حریق، مکان‌هایی مانند ساختمان‌های اداری، ساختمان‌های مسکونی، بیمارستان‌ها، کتابخانه‌ها، اماکن مذهبی، مدارس، باشگاه‌ها و کلوب‌ها، موزه‌ها، خانه سالمندان، رستوران‌ها، سالن‌های تاتر و سالن‌های همایش، سالن‌های کنفرانس و… در این دسته قرار می‌گیرند.

مکان های کم خطر و پرخطر در حریق

  • مکان هایی با خطر متوسط (گروه ۱)

این مکان‌ها به مکان‌هایی گفته می‌شود که قابلیت اشتعال مواد موجود در آنجا کم است و در صورت وقوع آتش سوزی حرارت متوسطی آزاد خواهند کرد. همچنین تراکم مواد مشتغل در آن‌ها بین ۱۰۰-۵۰ کیلوگرم بر متر مربع است. این دسته از مکان‌ها خود به دو دسته مکان‌های با خطر متوسط گروه اول و مکا‌ن‌هایی با خطر متوسط گروه دوم که در درصد وقوع آتش سوزی با هم متفاوت هستند. مکان‌هایی مانند: رستوران‌ها، پارکینگ‌ها، کارخانه‌های شیشه، کنسرو سازی، انبار مواد پلاستیکی، کارخانه تولید لبنیات، واحد‌های پردازش الکترونیکی، خشک شویی‌ها، رستوران (محل پخت و پز)، کارخانه تولیدات نوشیدنی و … جزء این دسته هستند.

  • مکان هایی با خطر متوسط (گروه ۲)

مکان‌هایی با خطر متوسط گروه دوم مکان‌هایی هستند که قابلیت سوختن مواد موجود در آن‌ها بالاتر و بیشتر از متوسط است و در صورت وقوع  آتش‌سوزی حرارتی متوسط تولید خواهد شد. تراکم مواد متشغل در آن‌ها بین ۱۵۰-۱۰۰ کیلوگرم بر متر مربع است. توجه کنید که دسته‌ی مکان‌هایی با خطر متوسط گروه دوم تراکم آتش سوزی بیشتری نسبت به دسته‌ی مکان‌هایی با خطر متوسط دسته‌ی اول دارد. مکان‌هایی از جمله : دفاتر پستی، چاپ خانه‌ها، کارخانه‌های تولید لاستیک، کتابخانه‌های بزرگ، تعمیرگاه، آسیاب خانه غلات، تولید محصولات چرم، اسکله‌ها و بارانداز، کارخانه تولید کاغذ، کتابخانه‌های بزرگ، کارگاه‌های ماشین، تعمیرگاه‌ها و … در این گروه قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اقداماتی برای پیشگیری از آتش سوزی ساختمان

  • معرفی مکان های با خطر بالا (گروه ۱)

این دسته از مکان‌های خطرناک با توجه به خطر حریق، مکان‌هایی هستند که قابلیت اشتعال مواد موجود در آن‌ها بسیار بالا و خطرناک هستند. احتمال آتش سوزی در این گروه بسیار بالا است و در صورت وقوع آتش سوزی حرارت بسیار زیادی تولید خواهد کرد. لازم به ذکر است که بر خلاف تفکر عموم تراکم مواد سوختنی در آنها پایین است.  اما سرعت گسترش و افزایش حریق در این مکان‌ها بسیار بالا بوده و میزان مواد آتش‌زا کم بوده است. مکان‌هایی که در این تقسیم‌بندی مکان‌ها با توجه به خطر حریق قرار می‌گیرند شامل: کارخانه‌های فیبر، برشکاری، لوازم خانه با فوم‌های از جنس پلاستیک، آشیانه‌های هواپیما، بازیافت‌خانه‌ها، چاپخانه (استفاده از مرکب‌هایی که نقطه اشتغال آن‌ها کم تر از ۱۰۰ درجه فارنهایت باشد)، کارخانه یا کارگاه‌های ریخته‌گری و … در این دسته هستند.

  • شناخت مکان های با خطر بالا (گروه ۲)

این دسته پرخطرترین مکان‌هایی هستند که آتش سوزی خواهد شد. این مکان که دارای مواد قابل آتش سوزی و بسیار خطرناک است و همچنین حجم این مواد بسیار زیاد خواهد بود. تراکم مواد متشغل بالاتر از ۱۰۰ کیلوگرم بر متر مربع است.  بیشترین خطر حریق در این دسته قرار دارند که مهم است اقدامات لازم برای جلوگیری نسبی از وقوع آتش سوزی را بگیرید؛ مکان‌هایی مانند: کارخانه‌های تولیدکننده حلال‌های شوینده و رنگ‌کاری‌ها، مخزن‌های سوخت، انبارهای بزرگ چوب، کارخانه‌های تولید پلاس، کارخانه تولید اسپری‌های خوشبو کننده و… در این دسته با توجه به خطر حریق قرار می‌گیرد.

 

خطر حریق

 

آتش سوزی با همان حریق یکی از خطرناک‌ترین حادثه‌ها به شمار می‌آید. در وقوع آتش سوزی هم جان و هم مال شما در خطر خواهد بود. آتش سوزی انواع گوناگونی دارند مانند حریق مواد خشک (مواد جامدی که پس از سوختن خاکستر دارند) مانند کارخانه‌های تولید کاغذ، چوب و … که در دسته‌ی مکان‌هایی با خطر متوسط گروه دوم قرار می‌گیرد.
حریق مواد مایع مانند نفت، بنزین، الکل، گازوئیل و سایر سوخت‌های مایع که این آتش سوزی‌ها معمولا در دسته‌های مکان‌هایی با خطر بالا گروه اول و دوم قرار دارد.
حریق‌‌هایی که الکتریسیته باعث به وجود آمدن آتش سوزی می‌شود و یا الکتریسیته در آن‌‌ها دخیل بوده است و یا حتی تحت تاثیر الکتریسیته قرار گرفته و باعث وقوع آتش سوزی می‌شود. این گروه آتش سوزی‌ها در طبقه‌بندی مکان با توجه به خطر حریق، در دسته‌های مکان‌هایی با خطر متوسط گروه دوم و مکان‌هایی با خطر بالا گروه اول قرار می‌گیرند.
نوع آتش سوزی دیگری نیز وجود دارد که شامل حریق فلزاتی که قابل اشتعال باشند مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم و … است. که به طور معمول این آنش سوزی‌ها در دسته‌های با خطر متوسط و با خطر بالا قرار دارند.
و دسته‌ی آخر به آتش سوزی‌هایی تعلق می‌گیرد که آشپزخانه‌ای هستند؛ از جمله سوختن روغن‌های آشپزی و یا آتش گرفتن غذا و… که این دسته در گروه مکان‌هایی با خطر کم قرار دارند.

سخن پایانی

آتش سوزی یکی از حوادث بسیار خطرناک برای افراد و ساختمان‌های مختلف است. این پدیده در کمترین زمان ممکن می‌تواند ضربات جبران ناپذیرای را به سازه‌ها و افراد مختلف وارد کند. برای این که این حوادث برای ساختمان‌ها و ساکنین آن به حداقل برسد لازم است میزان خطراتی که یک مکان با آن موجه می‌شود را بررسی و امکانات لازم برای رفع آتش‌سوزی را فراهم کرد. طبقه‌بندی مکان‌های مختتلف نسبت به آسیب‌پذیری آن‌ها نسبت به آتش سوزی یکی از مهم‌ترین راه‌های کاهش خسارات ناشی از آن است. در این مطلب مکان‌های مختلف و درجه خطر آن‌ها را نسبت به اتش سوزی را بررسی کرده‌ایم.

 

ایران پروف؛ مشاور و مجری پوشش ضد حریق

ایران پروف با بهره گیری از جمعی از مهندسین آتش زبده، آماده ارائه خدمات مشاوره و اجرای پوشش‌های ضد حریق است. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

02188372400 09105677637 دریافت قیمت و دیتاشیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *